Wielu początkujących kucharzy bardzo do serca bierze sobie wszystkie informacje i zalecenia pojawiające się w książkach kucharskich. Brak doświadczenia i pewności w gotowaniu chcą oni zastąpić umiejętnością czytania ze zrozumieniem oraz dobrego interpretowania słów oraz zdań napisanych przez osoby z większym doświadczeniem. Jednakże, by być w stanie ugotować coś, co nadawałoby się do zjedzenia, nie wystarczy podstawowy zestaw umiejętności kucharskich oraz dobra książka. Najważniejsza jest znajomość miar kuchennych, bez których żadne danie nie będzie smakować, tak jak życzyłby sobie tego szef kuchni.

Decylitr ile to mililitrów?

W przypadku miar, których używa się w kuchni, wierzchołkiem góry lodowej jest rozróżnienie na łyżkę i łyżeczkę. Stosowane są one najczęściej z dodatkowym określeniami takimi jak ,,płaska” czy ,,czubata/z czubem”. Niewiele jest jednak osób, które są w stanie je rozróżnić, a co dopiero dokładnie określić ile mąki powinno się na takiej łyżce znajdować, by określić ją mianem ,,czubatej”. Dlatego też, by rozwiać wszelkie wątpliwości przyjmuje się, że pojemność łyżeczki „z czubem” jest około dwukrotnie większa od łyżeczki „płaskiej”.

Druga bardzo ważna sprawa, której młody, niedoświadczony kucharz może nie wiedzieć, dotyczy tego ile to dokładnie ,,jedna szklanka”. Wydawałoby się, że przecież różne kształty i wielkości tych szklanych poideł uniemożliwiają ich porównanie i określenie dokładnej ilości znajdującego się w nich płynu. Miary kuchenne jednak określają jedną szklankę jako pojemności około 250 mililitrów płynu. Co stanowi w przybliżeniu jedną czwartą litra. By jednak zagłębić się dalej w nieznany świat jakim są miary kuchenne, powinniśmy odpowiedzieć na pytanie ile decylitr ma w sobie mililitrów.

Zagadkowa miara decylitra

By dokładnie wyjaśnić złożoność i zawiłość miar kuchennych trzeba przyjrzeć się prostemu zestawieniu: 1 litr = 1000 ml (mililitr). Co natomiast kieruje nas w stronę dokładnego określenia tego, ile tak naprawdę mililitrów znajduje się w decylitrze. Tą zależność przedstawia drugie proste zestawienie: 100 ml (mililitr) = 1 dl (decylitr). Wnioskiem, który nasuwa się po przeanalizowaniu tych dwóch zestawień to to, że jeśli potrzebujemy 10 decylitrów mleka musimy, napełnić cztery szklanki, gdyż odpowiadają one objętością jednemu litrowi.

Ta zagadka została rozwiązana, jednakże to dopiero początek, gdyż świat miar kuchennych to miejsce bardzo zawiłe i posiadające wiele tajemnic, którym tylko profesjonalny cukiernik czy kucharz jest w stanie sprostać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here