Ta wiadomość nie ucieszy amatorów skrzydełek z grilla czy częstych bywalców znanej sieci Fast foodów z asortymentem z mięsa z kurcząt. Ostatnie badania naukowe dowodzą, iż mięso drobiowe może być równie szkodliwe dla naszego zdrowia, co czerwone mięso. Tak zwane mięso białe polecane było jako zdrowszą opcję. Co zmieniło to podejście? Jakie skutki dla naszego zdrowia może nieść za sobą spożywanie obydwu rodzajów mięsa? Dowiesz się o tym z niniejszego artykułu.

Czemu czerwone mięso szkodzi?

Jego szkodliwość została stwierdzona już lata temu. W 2015 roku zostało nawet uznane za czynnik rakotwórczy przez Międzynarodową Agencję Badań nad rakiem. Badania wówczas potwierdziły, że częste i nadmierne spożywanie czerwonego mięsa może skutkować rakiem jelita grubego, a nawet przedwczesną śmiercią. Jako alternatywę dla osób lubiących w swojej diecie mięso, wskazano wtedy właśnie drób. Przykazano zamianę wołowiny, wieprzowiny czy jagnięciny właśnie mięsem z kurcząt argumentując tezy tym, że jest zdrowsze, chudsze oraz lepiej przyswajalne. Okazuje się, że nie jest to prawdą, bowiem badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim wykazały, że białe mięso tak samo podnosi poziom szkodliwego cholesterolu, ryzyko chorób serca czy udaru mózgu, co jego czerwony odpowiednik.

Czemu mięso z kurcząt szkodzi?

Wspomniane wcześniej badania miały za zadanie sprawdzenie wpływu zastosowania diety bogatej w tłuszcze nasycone na zdrowie człowieka. Do serii eksperymentów zaproszono 113 osób w wieku od 21 do 65 lat. Podano im dietę o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, a następnie niską ich zawartość. W pierwszej części spożywali mięso białe (kurczak i indyk) i czerwone (wieprzowina i wołowina), a w drugiej części byli poddawani diecie bezmięsnej przez cztery tygodnie. Przy każdej zmianie diety badano uczestnikom krew. Wyniki pokazały, że podczas spożywania diety mięsnej wzrastał poziom cholesterolu LDL we krwi. Wzrost był obserwowany niezależnie od typu mięsa, jaki spożywali uczestnicy. Wynik tez zaskoczył naukowców, którzy planując badania spodziewali się, że taki efekt da tylko czerwone mięso.

Skutki wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi

Zgodnie z najnowszymi wytycznymi naukowców, dopiero pozbycie się z diety jakiejkolwiek formy mięsa powoduje spadek zawartości szkodliwych tłuszczów z krwi. Wysoki poziom cholesterolu LDL ma wpływ na powstawanie zmian miażdżycowych w naszym organizmie. Dodatkowo zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Pozbycie się mięsa z diety jest polecane wszystkim, u których występuje obciążenie / predyspozycje do powstania powyższych schorzeń.

Źródło: https://wingsofquality.eu/antybiotyki-w-drobiu-fakty-i-mity-co-warto-wiedziec/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj