Jak schudnąć stosując dietę ketogeniczną? – praktyczne wskazówki
W dzisiejszych czasach dominuje kult pięknego ciała. Smukła sylwetka to coś, co każdy z nas chce posiadać, by czuć się atrakcyjnie, ale również zdrowo. Dobre samopoczucie wewnętrzne dodaje nam animuszu w kontaktach społecznych, co jest gwarancją sukcesu na wielu polach działania. Aby zmniejszyć wagę, wiele osób decyduje się na restrykcyjne diety, często okupione głodówkami, przepełnionymi jedzeniem bez smaku, co kończy się rezygnacją z podjętych wysiłków i efektem jojo. Nie mamy również czasu na siłownię, gdzie należy spędzać wiele godzin trenując, by osiągnąć cel. Co zatem zrobić, by czuć się sytym, jeść smacznie i jednocześnie tracić szybko na wadze? Odpowiedź jest prosta – dieta ketogeniczna.
Dieta ketogeniczna – co to jest?
Dieta ketogeniczna, w skrócie nazywana jest dietą keto lub ketogenną. Nazwa pochodzi od tzw. stanu ketozy, w który chcemy wprowadzić organizm stosując ją. By osiągnąć ten cel, należy zmienić balans wartości składników energetycznych w diecie tak, aby ilość tłuszczy znacznie bardziej przeważała nad ilością węglowodanów. Wtedy to nasz organizm przestaje czerpać energię z węglowodanów, a zaczyna wykorzystywać do tego tłuszcze posiadane oraz nabyte, w efekcie czego wprowadza się w stan ketozy. Warto wspomnieć, że w jadłospisie osób stosujących tę niskowęglowodanową dietę, zawartość tłuszczy może sięgać nawet 90%. Oczywiście przed rozpoczęciem jej należy skonsultować się z dietetykiem i wykonać adekwatne badania. Więcej informacji na temat diety keto można znaleźć tu https://dietetyk.edu.pl/
Dieta ketogeniczna – wskazówki żywieniowe
- Balans białek, węglowodanów oraz tłuszczów sprowadza się do ustalenia ich w diecie w stosunku 4:1 lub 3:1. W pierwszym przypadku oznacza to, że jadłospis powinien zawierać 4g tłuszczu na 1g białka i węglowodanów. Druga opcja jest analogicznym stosunkiem pierwszej, czyli na 3g tłuszczu przysługuje 1g białka i węglowodanów.
- W diecie keto uwzględnia się 3 posiłki. W każdym z nich balans węglowodanów, białek i tłuszczy (4:1 lub 3:1) musi być utrzymany na tym samym poziomie.
- Wartościowym źródłem węglowodanów w diecie keto są warzywa. Ponadto, dzięki nim wzbogacamy nasz jadłospis o potrzebne witaminy. Jest to ważne, z uwagi na niską możliwość spożycia węglowodanów (tylko 50g na dzień), zatem musi być ona bardzo efektywna.
- Urozmaicenie źródeł tłuszczów w diecie będących jej głównym składnikiem. Nie jest to trudne, gdyż dieta keto dysponuje całym ich wachlarzem, a do najbardziej wartościowych zalicza się tu: jaja, drób, wołowina, dziczyzna, wieprzowina, ryby, nabiał, sery, orzechy, oleje, oliwa z oliwek, awokado. Ponadto, jeśli chodzi o warzywa, to warto spożywać te nieskrobiowe, a także dodawać do dań dowolne przyprawy.
- Odpowiednie przygotowanie się do rozpoczęcia diety ketogenicznej. Polega to na udaniu się do lekarza i dietetyka w celu wykonania odpowiednich badań (wskazujących, czy nie ma przeciwwskazań) oraz ustalenia zbalansowanego jadłospisu.
Dieta ketogeniczna – przykładowy jednodniowy jadłospis
Jadłospis diety ketogenicznej nie jest nudny, z uwagi na możliwość wyboru różnych smaków i produktów według własnych upodobań. Zatem poniżej przykład jednodniowego spisu posiłków.
Śniadanie: omlet z pomidorem i szynką
Obiad: papryki faszerowane mięsem mielonym z mozzarellą
Kolacja: zupa cebulowa z boczkiem
Jak widać, dieta keto nie wymaga głodzenia się, a także jest smaczna. Każdy może znaleźć w niej coś dla siebie. Dzięki wprowadzeniu naszego organizmu w stan ketozy, mamy poczucie sytości, a jednocześnie chudniemy.